Symposium HSP kinderen en jongeren

Bekijk hier een sfeerimpressie en lees een verslag van onderstaand succesvol symposium

 

 

Symposium – Hooggevoeligheid bij kinderen en jongeren

‘…En dat is héél gewoon!!’


22 januari 2016, ReeHorst Ede

Hooggevoelige kinderen en jongeren worden vaak moeilijk begrepen door hun onwetende ouders en eigenlijk door vrijwel iedereen in hun omgeving die niet bekend is met hooggevoeligheid, zoals leraren en zorgprofessionals. Dit terwijl één op de vijf kinderen hooggevoelig is. Heel normaal dus… zou je denken. Maar voor wie zelf niet hooggevoelig is kan het lastig zijn om te snappen wat er in het kind omgaat en om hier goed mee om te gaan.

Hooggevoeligheid is een verzameling van karaktereigenschappen. Hooggevoelige kinderen worden geboren met een fijngevoeliger zenuwstelsel, waardoor prikkels uit hun omgeving sterker binnenkomen en langer blijven hangen. Deze kinderen hebben daardoor meer tijd en rust nodig hebben om de prikkels te verwerken.

Het gaat niet alleen om de zintuigen die sterker ontwikkeld zijn, er is ook sprake van een samenspel van karaktertrekken en kwaliteiten. Een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel, zorgzaamheid en creativiteit zijn mooie eigenschappen die we vaak bij deze gevoelskinderen terugzien. Maar hooggevoeligheid kan helaas ook als last ervaren worden. Dit is mede afhankelijk van de manier hoe ermee wordt omgegaan door het kind zelf, de ouders en de omgeving.

Het is niet bedoeld en zeker niet gewenst om weer een label te plakken. Het gaat om de her- en erkenning van de hooggevoelige eigenschappen, zodat deze kinderen en jongeren beter grepen worden en veel meer tot hun recht kunnen komen.

Hoe gaat u met hooggevoelige kinderen om?
Tijdens deze zeer interessante dag geven de volgende experts u informatie over en handvatten in het omgaan en werken met hooggevoelige kinderen en jongeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het ontstaan van het begrip hooggevoeligheid, de positieve kanten en kerntalenten van hooggevoeligheid, wetenschappelijk onderzoek in Nederland en België, wel of niet labelen, signalering van hooggevoeligheid en hóe overprikkeling te vermijden. Daarnaast is er aandacht voor leerstrategieën en bewust opvoeden/begeleiden van hooggevoelige kinderen en jongeren.

Accreditatie
ABSG, NIP, Registerplein (voorheen BAMw), NVvPO, V&VN en Register Zorgprofessionals.

Doelgroep
Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, kinderverpleegkundige, jeugdprofessionals, (school)maatschappelijk werkers, leerplichtambtenaren, orthopedagogen, pedagogisch medewerkers, kinder- en jeugdpsychiaters, GZ-psychologen, kinder- en jeugdpsychologen, psychotherapeuten, POH-ers GGz, remedial teachers, intern begeleiders, leerkrachten BO, docenten VO, zorgcoördinatoren, medewerkers veilig thuis, kinder- en jeugdcoaches, kinder- en jeugdtherapeuten, medewerkers kinderopvang,  kinderfysiotherapeuten, ouders, pleegouders, gezinshuisouders en andere belangstellenden.

Inschrijfgeld
Vroegboeken en betalen (tot 3 weken van tevoren) € 189,-. Standaardprijs: € 219,-.
Voor informatie download de folder of ga naar www.scem.nl voor meer info en online inschrijven.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met SCEM opnemen (tel. 0345-520019 of e-mail: scem@scem.nl).

Annelyn de Boer, dagvoorzitter, HSP-specialist
Geke Zandringa, projectleider

 

24703_Scem_fld_hooggevoeligheid-500