HSP | Jongeren 15 – 25 jaar

Jong en hooggevoelig 

Ben jij jong (15-25 jaar) en gevoeliger dan je gemiddelde leeftijdsgenoot, dan herken jij je misschien in veel van de kenmerken van Hoog Sensitieve Personen. Doordat je in de minderheid bent kan het lastiger zijn om stevig in je schoenen te staan wanneer jij iets anders vindt of voelt dan je vrienden/vriendinnen. Je kunt dan snel geneigd zijn je aan te passen in de hoop dat je aardig gevonden wordt. Of misschien trek je je terug uit de groep waardoor je er niet meer bij hoort. Zelfs als je er volgens je vrienden/vriendinnen wel bij hoort kan het zijn dat jij je toch regelmatig eenzaam en anders voelt. Zeker in de puberteit heeft dit impact op je gevoel van eigenwaarde, wat heel veel energie kost.

Ik wil jou helpen ontdekken dat je juist een prachtig mens bent mét jouw hooggevoeligheid zodat je kunt ervaren welke kansen er op je liggen te wachten om iets moois van jouw leven te maken. Dit betekent dat jij ten volle mag zijn wie JIJ bent!

Fijngevoelig-voorblad
Lees meer over jongeren en hooggevoeligheid in het digitale magazine Fijngevoelig

Als steuntje in de rug wil ik je meegeven dat steeds meer professionals en ouders rondom kinderen en jongeren op de hoogte raken van het begrip ‘Hooggevoeligheid’. Dit is de basis voor meer herkenning en erkenning voor jouw hooggevoeligheid.
In januari heb ik een prachtig symposium mogen organiseren waar bijna 400 professionals en ouders aanwezig waren. Bekijk de sfeerimpressie.


Ouders van hooggevoelige (HSP) jongeren

Als ouder van een hooggevoelig kind merk je dat jouw kind vaak anders reageert dan anderen. Het kind merkt dit zelf ook (onbewust) op. Vaak is er sprake van teleurstelling richting leeftijdsgenoten die anders reageren dan hijzelf. Vriendinnen zijn bijvoorbeeld minder attent dan je HSP-dochter. Vrienden vertonen vaak meer machogedrag dan je HSP-zoon. Een hooggevoelig kind kan steeds meer gedragingen aanleren die hem blokkeren in zijn ontwikkeling of in het aangaan van sociale contacten. Het ooit zo blije open kind verandert in een tiener, puber of jongvolwassene met een groeiend negatief zelfbeeld. Het is belangrijk dat je kind zo snel mogelijk weer leert wat hij van oorsprong is: een gevoelig mooi mens met een extra gave die hij op veel positieve manieren in kan zetten in zijn leven.

Bekijk het interview van mij met de Amerikaanse Elaine Aron, psychotherapeut en universitair docent psychologie. Autoriteit op het gebied van hoog sensitiviteit/HSP.