HSP | Wat is het?

Wat is Hooggevoeligheid, Hoogsensitiviteit, HSP?

Eén op de vijf mensen is hoogsensitief, ook wel hooggevoelig genoemd. Veel Hoog Sensitieve Personen (HSP) voelen zich anders dan anderen. Die extra gevoeligheid is echter een heel normaal verschijnsel en is zelfs een gave. In feite ben je fijn-gevoeliger dan de gemiddelde mens.

Hooggevoeligheid brengt veel sterke eigenschappen met zich mee. Bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel en een goed inlevingsvermogen. Ook creativiteit, oog voor details en een zorgzaam en bewust karakter zijn kenmerken. De wereld is rijker door HSP-ers. Zowel in de hulpverlening en het onderwijs (de mensgerichte beroepen) als ook in de muziek-, film- en theaterwereld werken veel HSP-ers.
Bekende mensen met veel HSP/HSS-eigenschappen zijn Ghandi, Moeder Theresa, Nelson Mandela, Einstein, Herman van Veen, Armin van Buuren en Pippi Langkous .

Prikkels en grenzen
Ervaar je geluiden, geuren, licht, drukte of je totale omgeving sterker dan anderen? Dat is begrijpelijk doordat een hooggevoelig persoon prikkels van buitenaf vaak sterker binnenkrijgt. Deze ervaringen blijven langer hangen en worden (daardoor) intenser beleefd. Sfeer en stemmingen worden opgepakt en feilloos aangevoeld. Daarnaast hebben HSP-ers meer last van negatieve ervaringen, kritiek en stress, waardoor een burn-out eerder op de loer ligt.

Het is belangrijk niet door te schieten in je HSP eigenschappen. Door je grenzen te bewaken en ze op tijd aan te geven worden jouw kwaliteiten geen valkuilen! Mijn coaching voor zowel volwassenen als jongeren draagt hieraan bij.