Annelyn de Boer Coaching
Vind jouw vrijheid
Annelyn de Boer Coaching
Annelyn de Boer Coaching
keyboard_arrow_up

tab-hsp

HSP | Hoog Sensitief Persoon

Sommige mensen weten al van jongs af aan dat zij hooggevoelig, oftewel hoogsensitief zijn. Anderen komen hier pas op latere leeftijd achter. Wat je leeftijd ook is, leer jezelf zo goed mogelijk kennen met jouw unieke kwaliteiten en kenmerken! Dit helpt voorkomen dat je vooral lasten ervaart in plaats van te kunnen leven met al je mooie en sterke kanten.

Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt ...

Wat is HSP | Hoogsensitiviteit | Hooggevoeligheid?

Een op de vijf mensen is hoogsensitief, in Nederland ook wel hooggevoelig genoemd. Veel Hoogsensitieve Personen (HSP) voelen zich anders dan anderen omdat de gemiddelde mens het vaak net wat anders doet. Maar realiseer je dat twintig procent gevoeliger is op allerlei vlakken.

Hooggevoeligheid brengt veel sterke eigenschappen met zich mee en kent een samenspel van karakterkenmerken, bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel en een goed inlevingsvermogen. Ook creativiteit, oog voor details en een zorgzaam en bewust karakter zijn kenmerken. De zintuigen bij HSP’s functioneren ‘fijngevoeliger’ waardoor alles intenser binnenkomt en de verwerking hiervan meer tijd in beslag neemt. Je ziet het zowel bij mensen als dieren terug, denk bijvoorbeeld aan het kleine aantal paarden dat de kudde waarschuwt bij gevaar. De wereld is rijker door HSP’s als ze goed in balans zijn. Zowel in de hulpverlening en het onderwijs als in de muziek-, film- en theaterwereld werken in verhouding meer HSP’s.

tab-hsstab-coach

Prikkels en grenzen

Ervaar je geluiden, geuren, licht, drukte of je totale omgeving sterker dan anderen? Dat is begrijpelijk, omdat een hooggevoelig persoon prikkels van buitenaf over het algemeen sterker binnenkrijgt. Er zijn veel meer antennes die daardoor veel meer waarnemen. Ook sfeer en stemmingen worden opgepakt en vaak feilloos aangevoeld.

HSP’s bezitten de kunst enorm en intens van veel dingen te kunnen genieten. Daartegenover staat dat ze ook méér last van ervaringen hebben zoals kritiek, onrechtvaardigheid, stress en negatieve gedachten. Dit alles maakt dat de balans eerder zoek is en er lichamelijke en psychische klachten voor kunnen komen. Veel HSP’s krijgen een burn-out als zij zichzelf nog niet genoeg door hebben in hun hooggevoeligheid, zichzelf daar nog niet in accepteren en er nog niet naar handelen.

Het is daarom belangrijk niet door te schieten in je HSP-eigenschappen. Door te onderzoeken wat écht bij jou past en door je grenzen te bewaken én ze op tijd aan te geven, worden jouw kwaliteiten geen valkuilen!

Ik oefen mezelf steeds weer om zo waarachtig en puur mogelijk in het leven te staan. Dat is wat ik ook jóu gun en waarin ik je coach: om met je hooggevoeligheid zo zuiver mogelijk in het leven te staan en samen te vallen met jezelf. Je overlevingsmechanismen en maskers los te laten, te ontdekken wat jou juist zo uniek maakt, waar jij blij van wordt en waardoor jij je vrij voelt, zodat jij in kracht en kwetsbaarheid je pure zelf kunt leven!


Omgaan met HSP | Jongeren 15-25 jaar

Ben jij jong (15-25 jaar) en gevoeliger dan je gemiddelde leeftijdsgenoot? Dan herken jij je misschien in veel kenmerken van Hoogsensitieve Personen, HSP’s. Doordat je in de minderheid bent, kan het lastiger zijn om stevig in je schoenen te (blijven) staan. Je kunt snel geneigd zijn je aan te passen in de hoop dat je aardig gevonden wordt. Of misschien trek je je terug uit de groep, omdat het te druk of teveel is voor je, waardoor je er niet meer bij hoort. Zelfs als je er volgens je vrienden/vriendinnen wél bij hoort, voel jij je misschien toch regelmatig eenzaam en anders. Zeker in de puberteit heeft dit veel impact. Ik wil jou helpen ontdekken dat je juist een prachtig mens bent mét jouw hooggevoeligheid, zodat je kunt ervaren welke kansen er zijn om iets moois van jouw leven te maken. Dit betekent dat jij volledig mag zijn wie JIJ bent en je de moed hebt dit ook te mógen zijn van jezelf!

Als steuntje in de rug wil ik je meegeven dat steeds meer professionals en ouders rondom kinderen en jongeren op de hoogte raken van het begrip ‘hooggevoeligheid’. Dit is de basis voor meer herkenning en erkenning. Lees ook het digitale blad ‘Fijngevoelig’, gemaakt door twee HSP-jongeren.

Ouders van hooggevoelige (HSP-)jongeren

Als ouder van een hooggevoelig kind merk je dat jouw kind vaak anders reageert dan anderen. Vaak is er sprake van teleurstelling richting leeftijdsgenoten die anders reageren dan je kind zelf. Vriendinnen zijn bijvoorbeeld minder attent dan je HSP dochter. Vrienden vertonen vaak meer machogedrag dan je HSP-zoon. Een hooggevoelig kind kan steeds meer gedragingen aanleren die hem blokkeren in zijn ontwikkeling of in sociale contacten. Het ooit zo blije open kind verandert in een tiener, puber of jongvolwassene met een groeiend negatief zelfbeeld. Het is belangrijk dat je kind zo snel mogelijk weer leert wat hij van oorsprong is: een gevoelig mooi mens met een extra gave die hij op veel positieve manieren in kan zetten.
Omgaan met HSP | Volwassenen

HSP is een gave! Het gaat erom dat je weet dat je hooggevoelig bent en inzicht krijgt hoe dat bij jou vorm heeft gekregen in combinatie met belangrijke levenservaringen.

Veel HSP’s hebben in hun bestaan allerlei manieren en gedragingen ontwikkeld om te ‘overleven’. Bijvoorbeeld ‘je teveel aanpassen’ om aardig gevonden te worden. Wanneer je steeds beter weet hoe je in elkaar zit, kun je het niet-gewenste gedrag omzetten in gedrag dat wél bij jou past. Je leert respect te krijgen voor je eigen ‘fijn’gevoelige karakter en daar vooral van te genieten!

Ik ben zélf hooggevoelig en ben daarbij ook High Sensation Seeker | HSS. Daarom weet ik als geen ander hoe lastig en vooral hoe mooi het is om een HSP te zijn. Mijn coaching is erop gericht om:

  • je inzichten en handvatten te geven om sterk en krachtig in je leven te staan
  • je bewust te maken van je grenzen en deze te leren bewaken
  • je te helpen juiste keuzes te maken en jouw intuïtie te volgen
  • je zoveel mogelijk te laten genieten in je leven
Doe de HSP-test | Privé en werk

Deze privétest/puntenlijst is een startpunt voor een gesprek over hoe jouw unieke hooggevoeligheid eruit ziet. Ieder punt dat je met ‘ja’ beantwoordt, laat zien dat je op dat specifieke vlak gevoeliger bent dan de gemiddelde mens. Bij veertien of meer ‘ja’s’ ben je zeer waarschijnlijk hooggevoelig/hoogsensitief. Bij minder dan 14 wil het niet meteen zeggen dat je niet hooggevoelig bent. Punten waar je over twijfelt, kun je tijdens het intake- of een vervolggesprek bespreken.Ontdek je missie

De één heeft pas net ontdekt dat hij HSP is, de ander weet het al langer. In beide gevallen is de vraag: hoe zorg je ervoor dat je het goed hebt en houdt met jezelf? Wanneer je eenmaal doorhebt dat je hoogsensitief bent en de grootste ‘lasten’ achter je hebt gelaten, is het tijd om je te focussen op je werkelijke doel. Hoogsensitieve mensen voelen bijna allemaal een soort missie in zich. ‘Waarom ben ik hier op aarde en in mijn leven? Wat heb ik te leren? En wat kan ik toevoegen aan de wereld om me heen?’ zijn vragen die je bezig kunnen houden.

Aan de hand van meerdere korte sessies Treebreeze in Ede – gaan we hier samen mee aan de slag. De coaching is bedoeld om een-op-een met jou te onderzoeken wat je in je leven hebt meegemaakt en wat hiervan de diepere betekenis en rode draad is in combinatie met je hooggevoeligheid. Levensthema’s worden duidelijk en je richting daarmee helder, waardoor jij veel beter weet en voelt welke beslissingen je wilt nemen en welke keuzes je gaat maken bij alles wat je in het vervolg van je leven tegenkomt.

Thema’s die aan bod kunnen komen bij jouw ‘missieontdekkingstocht’?

  • Hoe ziet jouw ‘landkaart’ er tot nu toe uit?
  • Wat zijn terugkerende thema’s/patronen in je leven?
  • Wat zijn je lessen waardoor je kunt groeien in plaats van blokkeren?
  • Welke benodigde kwaliteiten heb je al en welke wil je verder ontwikkelen?
  • Waar geniet jij van en voel jij je blij en vrij door, zodat je dit kunt integreren?
  • Welke stappen ga je dús nu en in de toekomst zetten om jouw leven beter vorm te geven, zodat het jou dient in het uitdragen en leven van je missie en in het blij en vrij durven leven van ‘JOU’!Doe de HSP-test | Privé en werk

Deze privétest/puntenlijst is een startpunt voor een gesprek over hoe jouw unieke hooggevoeligheid eruit ziet. Ieder punt dat je met ‘ja’ beantwoordt, laat zien dat je op dat specifieke vlak gevoeliger bent dan de gemiddelde mens. Bij veertien of meer ‘ja’s’ ben je zeer waarschijnlijk hooggevoelig/hoogsensitief. Bij minder dan 14 wil het niet meteen zeggen dat je niet hooggevoelig bent. Punten waar je over twijfelt, kun je tijdens het intake- of een vervolggesprek bespreken.

Wat is het eigenlijk en hoe weet je of je het bent?

Plaatje over de video